4 неочевидни причини за любители да хванат четката

 

Замисляли ли сте се защо децата обичат книжки за оцветяване? Защо толкова страстно рисуват по тапетите, дивана и където още намерят? Защо имахме уроци по рисуване в детската градина и училище?

Трудно е да се измерят ползите за децата. Чрез рисуването те развиват двигателни умения, тренират паметта и опознават света.

Но дори и вече пораснали, в тази статия ще намерите четири причини да се опитате да рисувате, дори и да нямате умения на художник. 

НОВО ХОБИ

В живота на всеки идва момент, в който всеки ден е подобен на предходния. Рутина и скучно ежедневие. Най-добре е в този момент да намерите нещо, към което ви тегли сърцето. Запишете се на йога или танцувайте, изучавайте  чужди езици или започнете да рисувате.

И ако споделяте новото хоби с вашата сродна душа, това буквално ще освежи отношенията ви и ще добави нови цветове в съвместния ви живот.

Управлявайте стреса

Познато ли ви е усещането за умора дори след 8-часа сън? Чувствате се депресирани и дразнителни? Трудно ли ви е да се концентрирате както преди? Ако сте си отговорили с "да" на един от тези въпроси, значи имате достатъчно стрес в живота си. Но дори ваканцията няма да ви спаси от синдрома на хроничната умора. За да намалите стреса, можете да ходите на йога или да започнете да рисувате.

Факт е, че същият ефект като от медитация, се постига с рисуване. Цветовете оказват влияние върху баланса и успокояват. Съсредоточавайки се върху процеса, "изключвате" мислите си, спирате вътрешния диалог, забравяте за негативните емоции и неприятни мисли. Често хората споделят, че рисуването им помага да преодолеят трудностите, да се борят с болестите и да постигнат спокойствие. 

Развитие на творчеството

Чрез рисуването ще научите, че грешката не е катастрофа, а възможност за нещо ново и различно. Винаги можете да коригирате. Ако нямате изобщо идея какво да рисувате, можете да опитате рисуване по номера. Така няма да се натоварвате с мисълта, че от вас зависи всичко и ще нарисувате много лесно своя шедьовър, който да окачите на стената в своя дом.

Мозъчен стимулатор

   Според лекарите и учените когнитивните способности намаляват след 30 години. Затова ни съветват да не спираме редовно и целенасочено да зареждаме мозъка. По този начин броят на новите невронни връзки в него ще се увеличи, което ще даде по-голяма психологическа гъвкавост и приспособимост към промените във външните обстоятелства. Този процес не зависи от възрастта, но без постоянно обучение, новите връзки се разпадат толкова лесно, колкото са създадени. Можете да тренирате мозъка си чрез решаване на кръстословици и пъзели, учене на чужд език, рисуване. Основното условие е, че това не трябва да се превръща в рутина, а да увеличавате нивото на трудност. 

Рисуването е добро, защото винаги има къде да се расте, така че не трябва да се страхувате, че ще забиете в зона на комфорт. Ако все още не сте уверени и ви е трудно да измислите какво да рисувате, най-лесно е да започнете с картина по номера. Така лесно ще нарисувате своя шедьовър и когато се почувствате уверени в четката, да започнете своя творба. Единствено трябва да вземете решение и да си изберете модел на картина, която искате да нарисувате за своя дом.

 

Сега знаете, че да започнете да рисувате на 30, 40 или 50 е чудесна идея. Помнете колко много ползи ще получите с помощта на арт терапията!