Рисуване по номера е любимо колекционерско хоби, завладяло малки и големи по целия свят. Но каква е историята зад любимото занимание тип "направи си сам"?

Първите комплекти са измислени и изработени през 50-те години на XX век. Заслугата за това е на Дан Робинс.

Робинс е дизайнер от Детройт, който през 1949 г. започва работа в компанията за производство на боя - Palmer Show Card Paint Company, основана от Макс Клайн. Отначало Робинс е нает да илюстрира детски книги, но Клайн скоро му възлага нова, по-неотложна мисия: да измисли как да продават повече боя.

След много проби и грешки, Дан Робинс се сеща за преподавателския метод на Леонардо да Винчи, който е номерирал определени сектори от платната си, за да могат по-добре да усвоят уменията неговите чираци.

"Спомних си, че чух как Леонардо е използвал номерирани фонови модели за своите ученици и чираци и реших да опитам нещо подобно. Защо да не направя същото за всеки, който иска да рисува, но няма талант да рисува или смесва цветове? Всичко, което трябва да направя, е да създам номериран контур и да дам съответните номерационни цветове"

За да създаде всеки комплект, Робинс първо рисува оригинално произведение, след което поставя пластмасов лист върху него и очертава формите за всеки оттенък и нюанс. След това на всеки сегмент дава номер и съответстващ цвят. И така след много опити и грешки се раждат картините по номера, които бързо се превръщат в културен феномен.  Първите комплекти се изработват под марката Craft Master.

За да информира хората за новото хоби, Дан Робинс разработва различни маркетингови похвати. Най-известният е гигантски билборд, с нарисувани празни сектори с числа. Всеки ден се е оцветявал сектор с нов цвят. Новата мания завладява Америка, а по - късно се разпростира в Канада, Англия, Франция, Германия, Италия и Норвегия. 

В едно от многобройните благодарствени писма, които е получавал Робинс пише:

"Знам, че не съм много художник и никога няма да бъда. Неведнъж съм се опитвал да нарисувам нещо разпознаваемо ... Защо... ооо, защо не ми казахте преди това колко е забавно да се ползват тези прекрасни комплекти . . Сега съм на петия си комплект и просто не мога да ги оставя на мира. "