В тази статия ще разгледаме личността и творчеството на един от най-интересните и популярни, съвременни български художници – Дамян Петров. Едва на 34 години, Дамян вече е с утвърдено име в творческите среди. Създател на над 500 картини, от които почти всички продадени, автор на 4 книги сред които “Наръчник за Начинаещи Художници”, “Пътят на Художника” и “Седемте Златни Правила при Избор на Картина”. Създател е на много видео обучения, статии и материали на тема изобразително изкуство. За първи път систематизира течението фотоимпресионизъм.

Завършва художествената гимназия в Казанлък и Художествената Академия в София специалност “Графика”. Той споделя, че графиката не е неговото изкуство и е причината да не рисува повече от 5 години след завършването си. Случайни събития го завръщат на пътя на изкуството, за да може днес да е един от най-популярните млади художници в България с повече от 30 000 последователи в социалните мрежи.

 

Историята на художникът Дамян Петров

Роден в град Севлиево, Дамян от малък има амбициите да остави трайна диря в историята на световното изкуство.

 Дамян описва себе си като художник, който рисува само каквото реши и не работи по поръчка. Интересното е че рисува само пейзажи, които са един формат и най-често преобладаващият мотив е залеза. Той самият споделя, че има слабост към залязващото слънце и обожава този момент. Човешки фигури почти никога не присъстват в творбите му, а друг характерен мотив за него е българската възрожденска архитектура. Огромен процент от изкуството му е с пейзажи на стари къщи, които някак си са в пълен синхрон с природата около тях. Дамян споделя, че красотата на България е невероятна и е почти невъзможно да не се вдъхновиш от нея.

Друго характерно за художника е иновативният подход,  с който достига до своите почитатели. Картини на Дамян Петров рядко могат да се видят по изложби. Основното му поле за изява е интернет пространството. Там той предлага както своите картини, така и репродукции, сувенири и творби на други български художници. Книгите му се радват на широк интерес, като “Наръчник за Начинаещи Художници” е сред най-популярните четива при начинаещите художници. Другата му книга “Пътят на Художника” е изключително мотивиращо откровение на самият автор към всички художници, които са решили да поемат по нелекият път на твореца.

Изкуство, извиращо от Душата

Дамян описва творчеството си като “изкуство, извиращо от душата“. Споделя, че творбите му са плод само на вътрешна необходимост за самоизразяване, въпреки нападките и критиката, които получава, че рисува само с комерсиална цел.

   Хората, които са се докоснали до него и изкуството му споделят, че това е един уникално позитивен и всеотдаен млад човек, който действа мотивиращо на всички около себе си и винаги е готов да помага. Дамян Петров е с изключително разпознаваем стил и неговото изкуство трудно може да се сбърка. Преобладават топлите цветове, светлината винаги струи от картините му и дори зимните пейзажи излъчват особена топлина. Заглавията са провокативни и дават допълнителен повод за размисъл у наблюдателя. Самият художник споделя:

"Искам да провокирам наблюдателя да изживее картините ми по свой собствен начин. Да си зададе въпроси, да мисли, да чувства, да интерпретира и да “довърши” картината за себе си така, както я усеща. За мен най-ценното е всеки да използва личната си визия и усещане за нещата. Обичам да карам хората да се замислят над картините ми, да усетят моментa “преди” и моментът “след”, да почувстват надеждата и вярата, носталгията и любовта. Да познаят и преоткрият себе си. Това е най-голямото удовлетворение за мен."

 

Моделите рисуване по номера на български възрожденски къщи и пейзажи - Пролетна прегръдка”, Далечен спомен”“Магията на настоящето”, “Изворът на младостта”, “Изгубеният рай”, “Да почувстваш нейната топлина” са разработени по оригинали на Дамян Петров.  Сега всеки може да усети любовта, топлината и хармонията от цветове и нарисува уникален шедьовър за своя дом или офис, дори и без умения на художник.