Блог

Наследството на Дан Робинс - рисуване по номера Jul/21/2020

Наследството на Дан Робинс - рисуване по номера

Рисуване по номера е любимо колекционерско хоби, завладяло малки и големи по целия свят. Но каква е историята зад любимото занимание тип "направи си сам"?

Първите комплекти са измислени и изработени през 50-те години на XX век. Заслугата за това е на Дан Робинс.

Робинс е дизайнер от Детройт, който през 1949 г. започва работа в компанията за производство на боя - Palmer Show Card Paint Company, основана от Макс Клайн. Отначало Робинс е нает да илюстрира детски книги, но Клайн скоро му възлага нова, по-неотложна мисия: да измисли как да продават повече боя.

След много проби и грешки, Дан Робинс се сеща за преподавателския метод на Леонардо да Винчи, който е номерирал определени сектори от платната си, за да могат по-добре да усвоят уменията неговите чираци.

"Спомних си, че чух как Леонардо е използвал номерирани фонови модели за своите ученици и чираци и реших да опитам нещо подобно. Защо да не направя същото за всеки, който иска да рисува, но няма талант да рисува или смесва цветове? Всичко, което трябва да направя, е да създам номериран контур и да дам съответните номерационни цветове"

За да създаде всеки комплект, Робинс първо рисува оригинално произведение, след което поставя пластмасов лист върху него и очертава формите за всеки оттенък и нюанс. След това на всеки сегмент дава номер и съответстващ цвят. И така след много опити и грешки се раждат картините по номера, които бързо се превръщат в културен феномен.  Първите комплекти се изработват под марката Craft Master.

За да информира хората за новото хоби, Дан Робинс разработва различни маркетингови похвати. Най-известният е гигантски билборд, с нарисувани празни сектори с числа. Всеки ден се е оцветявал сектор с нов цвят. Новата мания завладява Америка, а по - късно се разпростира в Канада, Англия, Франция, Германия, Италия и Норвегия. 

В едно от многобройните благодарствени писма, които е получавал Робинс пише:

"Знам, че не съм много художник и никога няма да бъда. Неведнъж съм се опитвал да нарисувам нещо разпознаваемо ... Защо... ооо, защо не ми казахте преди това колко е забавно да се ползват тези прекрасни комплекти . . Сега съм на петия си комплект и просто не мога да ги оставя на мира. "

Коментари

Веселина Маринова
Веселина Маринова 22.07.2020 Благодаря , статията е много поучителна ,а удоволствието от рисуването е неповторимо .През зимните месеци беше невероятно преживяване. Към се присъединиха и внучетата и приятелките. Картините са невероятни.

Остави коментар

Любопитни факти и статии

Любопитни факти и статии

Наследството на Дан Робинс - рисуване по номера

Наследството на Дан Робинс - рисуване по номера

Рисуване по номера е любимо колекционерско хоби, завладяло малки и големи по целия свят. Но каква е историята зад любимото занимание тип "направи си сам"? Рисуване по номера е любимо колекционерско хоби, завладяло малки и големи по целия свят. Но каква е историята зад любимото занимание тип "направи си сам"? 2020-07-21T17:03:00+03:00 Наследството на Дан Робинс - рисуване по номера

<p><span style="font-size: 12pt;"><strong>Рисуване по номера е любимо колекционерско хоби</strong>, завладяло малки и големи по целия свят. Но каква е историята зад любимото занимание тип "направи си сам"?</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Първите комплекти са измислени и изработени през 50-те години на XX век. Заслугата за това е на <strong>Дан Робинс</strong>.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">Робинс е дизайнер от Детройт, който през 1949 г. започва работа в компанията за производство на боя - Palmer Show Card Paint Company, основана от Макс Клайн. Отначало Робинс е нает да илюстрира детски книги, но Клайн скоро му възлага нова, по-неотложна мисия: да измисли как да продават повече боя.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">След много проби и грешки, Дан Робинс се сеща за&nbsp;преподавателския метод на Леонардо да Винчи, който е номерирал определени сектори от платната си, за да могат по-добре да усвоят уменията неговите чираци.</span></p> <p class="text-aligncenter"><strong><em>"Спомних си, че чух как Леонардо е използвал номерирани фонови модели за своите ученици и чираци и реших да опитам нещо подобно.&nbsp;Защо да не направя същото за всеки, който иска да рисува, но няма талант да рисува или смесва цветове?&nbsp;Всичко, което трябва да направя, е да създам номериран контур и да дам съответните номерационни цветове"</em></strong></p> <p><span style="font-size: 12pt;">За да създаде всеки комплект, Робинс първо рисува оригинално произведение, след което поставя пластмасов лист върху него и очертава формите за всеки оттенък и нюанс. След това на всеки сегмент дава номер и съответстващ цвят. И така след много опити и грешки се раждат картините по номера, които бързо се превръщат в културен феномен.&nbsp;&nbsp;Първите комплекти се изработват под марката Craft Master.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/11398/files/image/05robbins3-jumbo.jpg" width="230" height="277" class="aligncenter" /></p> <p><span style="font-size: 12pt;">За да информира хората за новото хоби, Дан Робинс разработва различни маркетингови похвати. Най-известният е гигантски билборд, с нарисувани празни сектори с числа. Всеки ден се е оцветявал сектор с нов цвят. Новата мания завладява Америка, а по - късно се разпростира в&nbsp;Канада, Англия, Франция, Германия, Италия и Норвегия.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt;">В едно от многобройните благодарствени писма, които е получавал Робинс пише:</span></p> <p class="text-aligncenter"><em><strong>"Знам, че не съм много художник и никога няма да бъда.&nbsp;Неведнъж съм се опитвал да нарисувам нещо разпознаваемо ... Защо... ооо, защо не ми казахте преди това колко е забавно да се ползват тези прекрасни комплекти . . Сега съм на петия си комплект и просто не мога да ги оставя на мира. "</strong></em></p>

Веселина Маринова Веселина Маринова

2020-07-22T14:10:00+03:00
Благодаря , статията е много поучителна ,а удоволствието от рисуването е неповторимо .През зимните месеци беше невероятно преживяване. Към се присъединиха и внучетата и приятелките. Картините са невероятни.

Последвай ни в Instagram ☺

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки